Tıp Metni Çevirisi Örneği


Hemostaz ve Tromboz arasındaki En Büyük Fark

İngilizce Aslıdan Çeviren : Gizem Komut

Kanın, kan damarlarında pıhtılaşması ile ilgili olan hemostaz ve tromboz, ikisini birbirinden ayıran ince demarkasyon çizgisi nedeniyle çoğu insan tarafından karıştırılmaktadır. Bu terimlerin her ikisi de madeni paranın yüzleri gibidir ve vücudun bir çok yönde etkili bir şekilde işleyebilmesi adına eşit ölçüde önem taşır. Tromboz ve hemostaz arasındaki en büyük fark şudur : Tromboz, kan damarında bulunan ve kanın dolaşım sistemindeki akışını engelleyen bir kan pıhtısı formasyonuyken hemostaz, görevi yaralanma sonucu meydana gelen aşırı kanamayı önlemek olan doğal bir pıhtılaşma mekanizmasıdır. Hemostaz, bir damar yaralanması sonucu vücudun önemli ölçüde kan kaybı yaşamasını önleyen normal fizyolojik tepki olarak tanımlanır.

Hemostazın ana mekanizması, pıhtı hücrelerinin, doku faktörü doğuran hücreler gibi diğer kan hücrelerinin ve koagülasyon faktörü denen belirli kan proteinlerinin faaliyetlerinden oluşan karmaşık olaylar serisine dayanır.

Travma sonucu bir damar yaralanması oluştuğunda, tetiklenen fizyolojik hemostaz devreye girer ve aşağıda bahsi geçen süreçler başlar.

Yaralanmanın hemen ardından, kan damarları etkilenen bölgeye giden kan akışını azaltmak için daralmaya başlar.Ardından dolaşımdaki pıhtı hücreleri travma bölgesine gelir ve damar duvarına ya da endotelyuma yapışır ve kümeler halinde toplanırlar. Karmaşık enzimatik reaksiyon dizilerini başlatacak olan aktivasyonları pıhtılaşmayı sağlar. Ayrıca, ardı ardına gelen bu olaylar bittikten sonra daha fazla kanamayı önleyecek olan stabil hemostatik plag oluşturmak için Fibrin adı verilen bir protein üretilir.

Genel hatlarıyla hemostaz, pıhtı hücrelerinin ve pıhtılaştırıcı faktörlerin dahil olmasıyla meydana gelen dengeli bir süreçtir. Ancak, bu dengenin herhangi bir nedenle bozulması halinde morbidite ve mortalite oranı artabilir, ki bu da ölüm ile sonuçlanabilir.

Tromboz, kan damarındaki bir kan hücresinin ya da trombüsün formasyonunu içeren bir süreç olarak tanımlanır. Trombozun ana süreci hemostaza oldukça benzese de, derece ya da yoğunluk hemostaza göre daha fazladır ve bu genellikle altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanmaktadır.
Bu şekilde oluşan bir pıhtı, etkilenen bölgeye kan akmasını engelleyebilir ve vücudun beyin ya da akciğer gibi önemli organlarına kan taşıyan damarlarına ulaşırsa ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Tromboz, vücutta meydana geldiği bölgelere göre venöz tromboz ve arteriyel tromboz olmak üzere iki ana tip olarak sınıflandırılır.

Venöz trombozun başlıca türleri arasında derin damar trombozu, böbrek damarı trombozu, portal damar trombozu, serebral venöz sinüs trombozu vb. sayılabilir. Arteriyel tromboz genellikle arterlerdeki aterom ruptürün bir sonucu olarak ya da kalpteki atriyal fibrilasyondan kaynaklanan staz nedeniyle meydana gelir.

Virchow üçlüsü, trombüs formasyonun arkasındaki patofizyolojiyi tanımlayan bir üçgendir, Kanın hiperkoagulabilitesini, kan damarı duvarında meydana gelen yaralanmaları ve kanın damarlardaki anormal akışını içerir.
·    
       Hiperkoagulabilite ( trombofili ), kanda yüksek seviyede pıhtılaşma faktörü bulunmasıyla ortaya çıkar ve bunun sonucu olarak tromboz riski artar. Bu genetik faktörlerin ya da bağışıklık sistemi patolojilerinin bir sonucu olabilir.
·         
      Kan damarı duvarlarındaki endotelyal hücrelerde meydana gelen yaralanmalar, travma, ameliyat ya da enfeksiyon nedeniyle oluşabilir, ki bu da tromboz riskini artıran aşırı dozda kan pıhtılaşmasına neden olur.
·         
      Damar tıkanıklığı olarak da bilinen, kanın kan damarlarındaki akışının yavaşlaması, kalp yetmezliği, habis tümörler, ritim bozukluğu ve yüksek yağ oranını da beraberinde getiren hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca bunlar kan pıhtılaşmasını aşırı derecede hızlandırabilir ve bu da tromboz ile sonuçlanır.
Vücuttaki trombüs formasyonunun başlıca komplikasyonlarından biri de akciğer ve beyin gibi önemli organlara kan taşıyan damarların tıkanmasıyla meydana gelen hipoksidir. Bu, vücuttaki oksijen arzının azalmasına neden olacaktır ki bu da anaerobik solunum kaynaklı laktik asit oluşumuna neden olur.

Ayrıca, bu kan pıhtılarından bazıları, damar duvarlarından ayrılabilir ve uzak bölgelere gidip konuşlanabilir ( embolizasyon ).  Bu durum, etkilenen bölgelere oksijen ulaşmasını engellediği için yetersiz perfüzyonun bölgesine bağlı olarak iskemiye, enfarktüse ya da inmeye neden olur.

Tromboz, durumun şiddeti ve hiperlipidemi gibi altta yatan etiyolojik hastalıklara bağlı olarak heparin ve anti koagülan gibi pıhtı önleyicilerle etkin bir şekilde tedavi edilebilir.



Metnin Aslı



Main Difference – Haemostasis vs Thrombosis
Haemostasis and Thrombosis, which are related to coagulation of blood within the blood vessels, are often confused by many people due to the thin line of demarcation which distinguishes one from the other. Both these terms are like two sides of the same coin and equally important for the effective functioning of the body in numerous ways. The main difference between Haemostasis and Thrombosis is that thrombosis is the formation of a blood clot inside a blood vessel, obstructing the flow of blood through the circulatory system whereas haemostasis is a natural clotting mechanism which takes place to prevent excessive bleeding following an injury.
Haemostasis is defined as the normal physiological response which prevents the body from experiencing a significant blood loss following a vascular injury.
The fundamental mechanism of haemostasis is based on an intricate series of events which consists of the actions of platelets, other blood cells like tissue factor [TF]-bearing cells and specific blood proteins called coagulation factors.
On the very moment a vascular injury occurs following trauma, the triggered physiological haemostasis comes into action and begins a series of processes discussed below.
Just after the injury, the blood vessels will start constricting in order to reduce the blood flow to the affected area. Then, the circulating platelets will rush to the trauma site and get adhered to the vessel wall or endothelium and  aggregate in clumps. Their activation which will initiate an intricate series of enzymatic reaction, resulting in coagulation. Furthermore, at the end of this cascade of actions, a protein known as Fibrin is produced to form a stable hemostatic plug which will halt further bleeding.
Haemostasis, in general, is a finely balanced process, carried out with the involvement of platelet and coagulant factors. However, if this balance gets disrupted due to any reason, it can give rise to increased morbidity and mortality, which might end up in death.
Thrombosis is defined as a process involving the formation of a blood clot or thrombus inside a blood vessel. Even though the fundamental process of this is quite similar to haemostasis, the degree or intensity is comparatively higher, and this usually occurs due to an underlying health condition.
The clot formed this way can obstruct the blood flow to the affected site and can lead to serious complications if it moves to vessels which supply blood to the important organs in the body such as brain or lungs. Thrombosis can be classified into two main types known as venous thrombosis and arterial thrombosis based on where it is located in the body.
Major types of venous thrombosis include deep vein thrombosis, renal vein thrombosis, portal vein thrombosis, cerebral venous sinus thrombosis, etc.
Arterial thrombosis will usually occur as a result of an atheroma rupture in the arteries or due to stasis caused by atrial fibrillation in the heart.
Virchow’s triad is the triangle which describes the pathophysiology behind thrombus formation. This includes hypercoagulability of blood, injury to blood vessel walls and abnormal flow of blood in the vessels.
·         Hypercoagulability (thrombophilia) occurs due to a higher level of coagulation factors in the blood which ultimately increases the risk of thrombosis. This may be a result of genetic factors or pathologies of the immunity system.
·         Injury to endothelial cells on the blood vessel walls can take place following trauma, surgery or infection which will, in turn, initiate the blood coagulation in an overrated manner, giving rise to thrombosis.
·         Slowing down of the blood flow inside the blood vessels, also known as venous stasis, mostly follows heart failure, malignancies, arrhythmias and sedentary lifestyles including high-fat. These are also able to precipitate the blood coagulation in an excessive manner, resulting in Thrombosis.
Major complications of thrombus formation inside the body include hypoxia due to obstruction of blood vessels which perfuse important organs like lungs and brain. This will lead to a reduction of oxygen supply around the body, which will cause lactic acid formation, following anaerobic respiration.
Additionally, some of these blood clots can get detached from the vessel walls and travel to distant sites and lodge (embolization), resulting in an obstruction of oxygen supply to affected sites, causing ischemia, infarction or strokes, depending on the site of poor perfusion.

Thrombosis can be effectively treated with anti-platelets such as heparin and anti-coagulants, depending on the severity of the condition and underlying etiological conditions such as hyperlipidemia.



Posted on by Gözde Türker | No comments

0 yorum:

Yorum Gönder